İbrahim Benlioğlu

1957’de Bursa’nın Nilüfer ilçesi Fadıllı köyünde doğdu. Fadıllı Köyü İlkokulu’ndan sonra Emirsultan Kur'ân Kursunda okudu ve 1978'de Bursa İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’ni 1982 senesinde tamamladı. Vazifeye Iğdır Ortaokulu’nda öğretmenlikle başladı. Askerliğin ardından 1985-1994 yılları arasında Bursa Anadolu Lisesi’nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak görev yaptı. 1994-1995 öğretim yılı itibariyle Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde Türk Din Musikisi Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı. “XVII ve XVIII. yüzyıl Bursa’da Yetişen Mûsikîşinaslar” başlıklı yüksek lisans çalışmasını Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Dr. Nuri Özcan’ın danışmanlığında hazırladı.

Ney çalışmalarına 1978 yılında hattat ve neyzen Prof. Dr. Muhittin Serin ile başlamış, aynı zamanda Kubbealtı Mûsikî Cemiyeti’ne devam ederek Yusuf Ömürlü’den musiki dersleri almıştır Uzun yıllar Niyazi Sayın’dan ney icrasının yanı sıra ney açkısı ve tesbih yapımı da meşk etmiştir. Niyazi Hoca’ya olan bağlılığı ve muhabbeti onun hayatını ve sanatını derinden etkilemiştir. Fakültede seneler içinde sayısız talebeye ney ve mûsikî meşk etmiştir. Gerek talebeleriyle gerekse Bursa’da vazifeli sanatkârlarla çok sayıda konser hazırlamıştır. 2011 yılında Irgandı Köprüsü’nde Dem Sanat Atölyesi’ni kurarak çalışmalarını burada da sürdürmüştür. 4 Ağustos 2018 tarihinde vefat etmiş, Fadıllı Köyü mezarlığına defnedilmiştir.

Sesiyle ve neyiyle icralarından bazı örneklere YouTube hesabımızdan ulaşabilirsiniz. https://www.youtube.com/c/DemSanat İbrahim Benlioğlu neyzen, hânende ve hoca olarak yaptığı hizmetlerle tanınmıştır. Ney açkısında ve tesbih imalatında hatırı sayılır bir usta olmuştur. Klasik repertuara muhabbeti ve yorumculuğa ağırlık vermesi, onu yeni eserler bestelemekten uzak tutmuştur. Bildiğimiz kadarıyla İbrahim Hoca’nın bestelediği üç ilahi mevcuttur. Bu eserlerin ortaya çıkış hikayesi de anmaya değer: İbrahim Hoca’nın bestesi bu üç ilahi 2018 vefatının ardından yakın dostu ve mesai arkadaşı Prof. Dr. Mustafa Kara hocamızın arşivinden çıkmıştır. İbrahim Hoca 1994’te Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ndeki öğretim görevliliği kadrosu başvurusunda jüriye sunduğu çalışmalarını içeren dosyaya bu bestelerini de koymuştur. Mustafa Kara hocamız bu eserleri yaklaşık çeyrek asır arşivinde muhafaza etmiş, İbrahim Hoca’nın vefatının ardından da bizlere vermiştir. İbrahim Hoca’nın en yakınları dâhil bu bestelerini sağlığında görmemiş ve dinlememiş idi. Hem İbrahim Hoca’nın mahviyetkârlığını, hem de Mustafa Hoca’nın üç yaprak notaya bile gösterdiği hassasiyeti kayda geçirmiş olalım.

İbrahim Hocanın Eserleri

İLETİŞİM

Telefon : 0(532) 788 0067

E-Posta : demsanat@gmail.com